Οι φυλές των μουσικών - Ο ΜΠΑΣΙΣΤΑΣ


Ηλεκτρικό μπάσο λοιπόν. Ή αλλιώς Bass guitar. Βασική κιθάρα στην ελληνική. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γράφεται με δύο σίγμα όπως κάποιοι προτείνουν. Βασικά... Χρυσό φτυάρι σε όσους κρατούν την ενδιάμεση ορθογραφία σε αντιδάνεια λέξεων.

Αλλά πάμε πίσω στο θέμα. Πολλοί ξεκίνησαν να μάθουν μπάσο γιατί είχαν ήδη πρόταση για δημιουργία συγκροτήματος από έναν επίδοξο κιθαρίστα που μόλις αγόρασε κιθάρα και έμαθε 3 συγχορδίες. Αν κάποιος θέλει να μπει άμεσα σε ένα συγκρότημα, αρκεί να αγοράσει ένα μπάσο. Πάντα κάποιος κιθαρίστας αναζητά ένα μπάσο κι έναν εύπλαστο "κάνε ότι σου πω" μπασίστα. Αν χρειαστεί να εμφανιστεί ζωντανά μπορεί να χαμηλώσει την ένταση και να κάνει πως παίζει. Κανείς δε θα καταλάβει τίποτα. Οι συχνότητες του μπάσου δεν είναι ευδιάκριτες, ενώ όταν η μουσική είναι βρώμικη, οι κιθαρίστες τις καπελώνουν με υπέρβαρα muting παιξίματα. Πολλοί ακροατές δε γνωρίζουν καν πώς μοιάζει ο ήχος του μπάσου.

Οι μπασίστες έχουν ομαδικό πνεύμα και συνεργάζονται εύκολα με ντράμερ και κιθαρίστες. Η συνεργασία με τους κιθαρίστες στα πρώτα τους βήματα τούς κάνει κακό. Ο λίγο προχωρημένος κιθαρίστας, φίλος του επίδοξου μπασίστα, τον "διδάσκει" πως το μπάσο είναι ένα εύκολο όργανο και μπορεί να παιχτεί ακόμη και με ένα δάκτυλο στο δεξί κι ένα στο αριστερό χέρι. Έτσι, πολλοί κιθαρίστες έπεισαν όμορφες γυναίκες να μάθουν μπάσο. Ξέρεις γιατί... Λέγεται πάντως πως τελικά τα έφτιαξαν με τον ντράμερ.

Όποιος αγαπήσει το μπάσο και θελήσει να το γνωρίσει σε βάθος, σύντομα καταλαβαίνει πως είναι ίσως το δυσκολότερο όργανο, ειδικά μέσα σε ένα ροκ σχήμα. Τα διαστήματα στην ταστιέρα είναι μεγάλα. Οι χορδές σκληρές. Συνήθως ένα μπάσο που δεν κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ τρίζει όσο τρυφερά κι αν του φερθείς. Ακόμη όμως και ένα πανάκριβο όργανο, χρειάζεται τόσο έλεγχο και στα δύο χέρια, που μόνο με τη δυσκολία στον έλεγχο του δοξαριού μπορεί να συγκριθεί. Το πώς θα παιχτεί, εξαρτάται τόσο από τη μελωδία που παράγουν πλήκτρα και κιθάρες, όσο και από τα κτυπήματα του ντράμερ. Το να δέσουν μελωδίες και ρυθμός, εξαρτάται από το μπάσο. Και όχι! Δεν είναι απλό, εκτός κι αν διασκευάζεις μπαλάντες των Scorpions. Ο μπασίστας αποδέχεται την εξάρτησή του από τους υπόλοιπους μουσικούς. Ασκεί κάτι σαν πληρωμένη τέχνη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, συχνά παίρνει πρώτο ρόλο. Όταν όμως ο μπασίστας επιχειρήσει να βγάλει μπροστά τα θέματά του, αρχίζει η μάχη με τον κιθαρίστα. Ο τελευταίος, εκλαμβάνει τις ιδέες του μπασίστα ως πρόκληση για κάτι πιο πολύπλοκο απ' όσο πρέπει. Καπελώνει τα προτεινόμενα θέματα και προτείνει νέα...

Συνήθως ο μπασίστας φέρεται λες και το μπάσο έχει 5-7 τάστα. Μισεί τις ψηλές συχνότητες. Πριν μάθει καλά, είναι ο πιο ήσυχος στις πρόβες. Όταν μάθει καλά, είναι αυτός που τσακώνεται με όλους επειδή με όλους οφείλει να συνεργάζεται.

Δεν είναι φιγουρατζής και δεν "τρελαίνεται" να βγαίνει μπροστά... Γνωρίζει εξ αρχής πως οι μελωδίες του θα χάνονται στις δυσανάγνωστες από τα αυτιά χαμηλές συχνότητες. Και οι ρυθμοί του, στους ρυθμούς των ντραμς. Άλλωστε μάλλον προηγείται η σύνθεση των ντραμς εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Επειδή κανείς δεν ακούει τι ακριβώς παίζει, όταν μάθει καλά, μπορεί να παίζει ότι να 'ναι χωρίς κανείς να το καταλαβαίνει, αρκεί  να πατάει στο ρυθμό. Ο φτασμένος μπασίστας ακούει τα τραγούδια με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους. Ο κιθαρίστας ακούει για πρώτη φορά το μπάσο όταν ο μπασίστας ηχογραφεί τα μέρη του. Τότε αποκαλύπτεται πως οι γραμμές του κρύβουν μια τελείως διαφορετική σύνθεση.

Ο καλός μπασίστας με συνθετικές ανησυχίες, κάποια στιγμή μαθαίνει και κιθάρα... Ναι, κι αυτός. Όπως και οι άλλοι μουσικοί. Οι καλοί μπασίστες όμως είναι λίγοι. Πολύ λίγοι! Κι έχουν βαρεθεί να νομίζουν οι υπόλοιποι πως είναι fake κιθαρίστες και όχι πραγματικοί μπασίστες. Οι τελευταίοι φτυαροκέφαλοι, ας ρίξουν μια ματιά στο λήμμα bass guitar στη wiki γιατί αυτό ακριβώς είναι το ηλεκτρικό μπάσο. Δεν γίνεται fake κιθαρίστας κάποιος επειδή βγήκε λίγο από τη λογική "πάτα στις μπότες και τα ταμπούρα σε αναλύσεις συγχορδιών". Αυτά, έχουν τελειώσει χρόνια τώρα. Ουφ!

Κάτι λίγοι περισσότεροι από "πολύ λίγοι" έχουν μπάσο. Το πήραν επειδή πείστηκαν από τους κιθαρίστες πως είναι απλό. Και στη συνέχεια τους φάνηκε βουνό και το παράτησαν. Ή ανακάλυψαν πως κανείς δεν προσέχει το μπάσο και το γύρισαν σε κιθάρα επειδή ήταν περισσότερο ψώνια απ' όσο η κουλτούρα του μπάσου αντέχει. Υπάρχει και η περίπτωση κάποιοι να αρκέστηκαν σε ετεροχρονισμένο απλό παίξιμο μέσα σε ένα ροκ σχήμα που δε μπορεί να βρει έναν κανονικό μπασίστα.

Το τι παίζει ένα μπάσο όπως είπαμε δεν είναι ευδιάκριτο. Για κάποιο λόγο όμως που μόνο οι μπασίστες και οι ηχολήπτες γνωρίζουν, είναι αυτό που ακούγεται στη μεγαλύτερη ένταση δημιουργώντας ένα ανυπόφορο βουητό που μόνο ο μπασίστας που ξέρει τι παίζει μπορεί να απολαύσει. Είναι κουφοί στις χαμηλές συχνότητες. Στα live, αν τους δώσεις να παίξουν με πεντάχορδο τούς παίρνει από μισό λεπτό μέχρι 3 τραγούδια για να καταλάβουν πως παίζουν μια χορδή πιο πάνω. Στον ίδιο και τον ακροατή, το σύνολο θα μοιάζει παράφωνο αλλά δε θα καταλαβαίνει το γιατί. Οι υπόλοιποι μουσικοί δε θα καταλάβουν τη διαφορά. Δε δίνουν σημασία στο μπάσο. Κι αν ο ρυθμός είναι σωστός, ο ντράμερ στο τέλος θα δώσει συγχαρητήρια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, συχνά ο μπασίστας είναι άνθρωπος που κάνει σίγουρα βήματα αφού ξέρει εκ των προτέρων πως θα ενσωματωθεί σε ένα μουσικό σχήμα ακόμη κι αν δε μάθει ποτέ να παίζει. Ξέρει επίσης πως τα θέματά του θα κρύβονται για πάντα πίσω από των άλλων. Αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά σεμνός ώστε να το αποδέχεται. Παίρνει λάμψη από τη λάμψη των άλλων αφού όσοι χειροκρότησαν στο τέλος το μόνο που δεν άκουσαν ήταν μπάσο. Ταυτόχρονα είναι σίγουρος πως ένα rebuild των συνθέσεων με βάση τα όσα αυτός παίζει, θα εκτόξευε τις διασκευασμένες δημιουργίες στα ουράνια. Όταν είναι κοντός είναι λίγο αστείος γιατί το μπάσο είναι σχετικά μεγάλο. Γι αυτό δεν υπάρχουν πολλοί κοντοί μπασίστες...

Τι λέει ο κόσμος για τον μπασίστα #1;
- Παίζω μπάσο.
- Μπάσο; Αν σου πω πως δε μπορώ να ξεχωρίσω το μπάσο σε ένα τραγούδι... δεν ξέρω καν πώς ακούγεται.
Τι λέει ο κόσμος για τον μπασίστα #2;
- Παίζω μπάσο.
- Κάτσε ρε φίλε να σου βάλω ένα τραγούδι να μου επιβεβαιώσεις πως αυτό είναι μπάσο γιατί δεν είμαι σίγουρος πως ξέρω.
Βάζει ένα τραγούδι που κατά τη γνώμη του έχει χαρακτηριστικό μπάσο...
- Να, ακούς αυτό το ρυθμό; Να να να να να να να;
- Όχι, όχι, ΟΧΙ! Αυτό είναι destorted κιθάρα!
- Α ναι; Τι είναι αυτό; Νόμιζα πως αυτό είναι το μπάσο. Είσαι σίγουρος;
Τόιόιόιόιόιόιόιόιόινγκ, είπε το ελατήριο και συνέχισε την προσπάθεια.
- Θυμήσου την αρχή από Money των Floyd.
- Το Money; Κάτι κουδούνια δεν ακούγονται εκεί;
- Άστο. Το βασικό θέμα από το Another One Bites The Dust; Το θυμάσαι;
- Των Queen; Τι λες ρε φίλε; Τι 'πες τώρα;

Τι λένε οι άλλοι μουσικοί για τους μπασίστες;
- Πόσοι μπασίστες χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;
- Ένας, αλλά χρειάζεται κι έναν κιθαρίστα να του λέει τι να κάνει.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
1. ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ - ΜΕΡΟΣ 1ο - Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ
2. ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ - ΜΕΡΟΣ 2ο - Ο ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ
4. ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ - ΜΕΡΟΣ 4ο - Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ
5. ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ - ΜΕΡΟΣ 5ο - Ο ΝΤΡΑΜΕΡ
6. ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ - ΜΕΡΟΣ 6ο - Ο ΣΑΞΟΦΩΝΙΣΤΑΣ

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Το Φτυάρι