Οι φυλές των μουσικών - Ο ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ

Η κιθάρα στις δεκαετίες που πέρασαν έγινε πολύ δημοφιλές όργανο. Κυρίως λόγω της δημοτικότητας της ροκ μουσικής. Κάποιος που αποφασίζει να μάθει κιθάρα, μπορεί εύκολα να ξεκινήσει γιατί υπάρχουν στην αγορά αξιοπρεπείς σε καλές τιμές. Έτσι, οι κιθαρίστες είναι υπερπληθείς. Και το ξέρουν.

Κανείς δε γίνεται κιθαρίστας για να ξεχωρίσει από τους άλλους μουσικούς. Τους αρέσει να δουλεύουν ομαδικά, παρεΐστικα. Πριν ακόμη πιάσουν κιθάρα στα χέρια τους, αναζητούν τα μέλη για το συγκρότημά τους! Δε μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους πίσω πίσω στη σκηνή να χτυπάνε δέρματα. Ούτε πίσω από ένα πιάνο ακίνητους. Δηλώνουν πως τους αρέσει η κλασική μουσική αλλά γνωρίζουν μόνο λίγο από Παγκανίνι. Γι' αυτό όλοι τους λατρεύουν το βιολί. Ψάχνονται σε μουσικές όλου του κόσμου για περίεργους ήχους. Αν μόνο ένας σε ένα συγκρότημα γνωρίζει τι σημαίνει ουγγρικός κύκλος και ξέρει και τα modes του, αυτός σίγουρα είναι ο κιθαρίστας.

Αποφάσισαν να γίνουν κιθαρίστες όταν είδαν σε μια παρέα κάποιον να τραγουδάει παίζοντας κιθάρα. Αργότερα, στη θέα της εκτέλεσης ενός πολύπλοκου heavy metal solo αγόρασαν ηλεκτρική. Οι παλαιότεροι έκαψαν τα ηχεία τού στερεοφωνικού τους επειδή τότε οι ενισχυτές κιθάρας ήταν ακριβοί. Στην αρχή, νόμιζαν πως δε θα μάθουν ποτέ αυτά που έβλεπαν στους φτασμένους κιθαρίστες. Και τους θαύμαζαν. Όμως, κάποιος που πέφτει με τα μούτρα στη μελέτη, γρήγορα καταλαβαίνει πως όλα παίζονται. Έτσι, αποκτούν εμμονή με την ταχύτητα. Σε αυτό βοηθά και η ήσυχη ηλεκτρική κιθάρα που τους δίνει τη δυνατότητα να μελετούν χωρίς ενίσχυση μέρα-νύκτα. Στην περίοδο της εντατικής μελέτης, ξυπνούν συχνά τη νύκτα επειδή τους έπεσε η κιθάρα από τα χέρια.

Με τη μανία που έχουν για μελέτη, ο αποφασισμένος να μάθει, μαθαίνει γρήγορα. Και γκρεμίζει μέσα του τα ινδάλματά του, ξιπάζεται και ονειρεύεται πως θα γίνει διάσημος. Πιστεύει πως αν δεν είναι ήδη, σίγουρα με λίγη μελέτη ακόμη μπορεί να γίνει ο καλύτερος και γρηγορότερος κιθαρίστας στον κόσμο.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι συνθέτες ή είναι κιθαρίστες ή παίζουν κυρίως κάποιο άλλο όργανο αλλά έμαθαν και κιθάρα προκειμένου να συνθέσουν. Ο γνήσιος κιθαρίστας αυτοπεριορίζεται ως συνθέτης γιατί δυσκολεύεται να σταματήσει να σκέφτεται με τα δάκτυλα και να συνθέτει με τα μάτια. Αντί να ακούει πρώτα με τα αυτιά της ψυχής και στη συνέχεια να δοκιμάζει την ιδέα του, σκέφτεται τι μπορεί να κάνει ώστε το παίξιμό του να φαίνεται εντυπωσιακότερο. Γιατί είναι φιγουρατζής. Μόνο ο τραγουδιστής τον ξεπερνά σε αυτό...

Σε ερασιτεχνικά σχήματα που παίζουν σκληρή μουσική, ο κιθαρίστας δε θα καταλάβει ποτέ πως ο όγκος των παραγωγών που αγαπάει δεν προέρχεται αποκλειστικά από την κιθάρα αλλά κυρίως από το μπάσο και τα ντραμς. Έτσι, πάντα στις πρόβες θα λερώνει τον ήχο και κανείς εκτός από τον ίδιο δε θα ακούει τι παίζει. Ο ηχολήπτης στα live θα κάνει τα πάντα να ακουστούν οι κιθάρες αλλά δε θα καταφέρει να ελέγξει και να ενσωματώσει σωστά στο σύνολο τον πρωτογενή ήχο που ο κιθαρίστας επέλεξε. Ευδιάκριτες σκληρές κιθάρες δεν ακούσαμε ποτέ σε ζωντανές εμφανίσεις ερασιτεχνών στην Ελλάδα.

Επομένως για την περίπτωση του κιθαρίστα μπορούμε να πούμε πως πριν πιάσει κιθάρα είναι ομαδικός, φιγουρατζής, ελεύθερο πνεύμα, λαϊκό παιδί. Όμως επειδή η κιθάρα στην πορεία μοιάζει ευκολότερη απ΄ ότι δείχνει, την ψωνίζει. Σνομπ δε γίνεται ποτέ. Δεν θα θεωρήσει ποτέ σε μια παρέα αγνώστων πως είναι ο καλύτερος μουσικός. Όμως σε μια παρέα 10 κιθαριστών θα είναι πάντα σίγουρος πως είναι ο καλύτερος και ο γρηγορότερος.

Τι λέει ο κόσμος για τον κιθαρίστα;
- Παίζω κιθάρα.
- Α έχω κι ένα φίλο που παίζει κιθάρα. Έχει και συγκρότημα.

Τι λένε οι άλλοι μουσικοί για τους κιθαρίστες;
- Πόσοι κιθαρίστες χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; - 

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Το Φτυάρι