Δικαιολογία - Η αληθής ερμηνεία και το γιατί αυτή τη στιγμή δεν βλέπεις πάπυρο αλλά οθόνη


Δικαιολογίες: Οι λόγοι-αιτίες του δικαίου των πράξεων.

Παρατήρησες τίποτα κακό στην προηγούμενη μοναδική και 100% ακατάρριπτη του φτυαριού ερμηνεία; Έλα τώρα... Η δικαιολογία κακώς προσδιορίζεται ως ψευδής αληθής ή κάτι τέτοιο. Είναι εξ ορισμού, αληθής. Το κατά πόσο όταν ανέβει στο ζυγό του κριτή είναι αρκετή για να απαλλάξει, εξαρτάται από το αν είναι φτηνή ή σοβαρή, προσδιορισμοί που επιτρέπονται ασφαλώς, αν και το "φτηνή" μάλλον ακούγεται ως "ψευδής" στα αυτιά των οτιλεειολαοσειναισωστό.

Το λήμμα βιάζεται καθημερινά από όποιον κουνάει το δάκτυλο σε κάποιον που έχει κάνει κάτι στραβά και λέει ψέματα για να το καλύψει. Ο λαός έχει κάνει το άσπρο-μαύρο, στην κυριολεξία, και μάλιστα πήρε άφεση και πανεπιστημιακή σφραγίδα γνησιότητας! Τι αναφέρει στο λήμμα ο Μπαμπινιώτης;

"Δικαιολογία: Ό,τι λέει κανείς για να εξηγήσει ή να καλύψει σφάλμα."

Μιλάμε δηλαδή για άλλη μια περίπτωση που ο επίσημος κρατικός λεξικογράφος, αντί να διδάξει το σωστό, υιοθετεί του λαού το λάθος. Ή του ρήτορα. Γιατί δε μπορεί, κάποιος ρήτορας θα πρωτομόλυνε το λήμμα. Έτσι, απόλυτα μονοσήμαντα, ο αμόρφωτος λαός θα είναι αυτός που θα διδάξει τις επόμενες γενιές. Όχι οι δάσκαλοι. Βαβέλ!

Η χρυσή φτυαριά λοιπόν επάξια στον Γιώργο Μπαμπινιώτη και τους υποστηρικτές αυτών των τακτικών. Γιατί όταν καλύπτεις σφάλμα, δεν δικαιλογείς. Αδικολογείς, ψευδολογείς, δεν ξέρω τι κάνεις αλλά σίγουρα δε δικαιολογείς. Λαμβάνεις Γιώργο ή οδηγείς προς την Αττική οδός;

Σου 'βγαλε μάτια φτυαροκέφαλέ μου η τελευταία λέξη; Πάντως αν δεν έχει πάρει άφεση σε κάποιο επίσημο κιτάπι, ίσως κάποιος δεν κοιμάται τα βράδια μέχρι να το πετύχει.

Η διδαχή της γλώσσας είναι επιστήμη. Δεν είναι ιστορική καταγραφή λαθών. Κι αν είναι και αυτό, τα λάθη θα χωρούσαν σε ξεχωριστά λεξικά, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να καταδεικνύονται ως τέτοια. Και ο φυσικός γνωρίζει πως ο λαός νομίζει πως η ζυγαριά μετράει βάρος, αλλά αν το υιοθετούσε μαζί με όλα τα υπόλοιπα λάθη, αυτή τη στιγμή θα διαβάζατε πάπυρο. Όχι οθόνες. Και ίσως να μην διαβάζατε καθόλου!

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Το Φτυάρι