Εξυπνακισμοί επιστημοναράδων της γλώσσας με μονοψήφιο IQ

Νά τι παίζει με τους τόνους στους αδύνατους τύπους των προσωπικών αντωνυμιών, σύμφωνα με τα σαΐνια του υπουργείου. Ο παρακάτω σύνδεσμος στέλνει στο βιβλίο της Στ' Δημοτικού. Αλλά η γκρίνια αφορά τη συγκεκριμένη ανοησία.

"Παίρνουν τόνο και οι αδύνατοι τύποι των προσωπικών αντωνυµιών (µου, σου, του, την, της, τον, το, µας, σας, τους, τα), όταν στην ανάγνωση υπάρχει περίπτωση να θεωρηθούν εγκλιτικές λέξεις"

Δεν ξέρουν οι επιστήμονες της γλώσσας και ξέρουμε εμείς; Ε ναι! Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Αφού ισχυρίζονται πως όλοι οι κανόνες που εμπνέονται, στοχεύουν στο να κάνουν τη γλώσσα απλούστερη ενώ εύκολα αποδεικνύεται πως αυτό δε συμβαίνει.

Όπως κατανοείς φτυαροκέφαλέ μου, διαβάζοντας τους κανόνες, θεωρούν πως είναι απλό όταν γράφεις μια από αυτές τις αντωνυμίες να σκέφτεσαι αν πρόκειται να θεωρηθεί εγκλιτική. Πιο απλό από το να τονίζεται στη γραφή πάντα, αν τονίζεται και στην προφορά και τέλος οι κανόνες.

Επίσης, θεωρούν απλό το να κάνεις ανάγνωση σε ένα κείμενο και να πρέπει από τον περίγυρο μιας λέξης να συμπεράνεις αν θα την τονίσεις ή όχι. Θες παράδειγμα επιστημοναρά μου; Δε θα σου κάνω τη χάρη. Εσύ λες πως κάνεις έρευνα. Ρώτα δασκάλους και δασκάλες αν τα παιδάκια συχνά σταματούν την ανάγνωση και γυρίζουν πίσω επαναλαμβάνοντας λέξεις επειδή δεν είχαν πάρει πρέφα τον σωστό τονισμό. Βάζεις στοίχημα για το τι θα απαντήσουν;

Bonus φτυαριά: Οι ίδιοι που κραδαίνουν τα λάβαρα τής απλούστευσης της γλώσσας, εισάγουν αβίαστα νεοτεριστικά αλλοδαπά λήμματα στα λεξικά όσες λέξεις κι αν υπάρχουν ήδη σε χρήση που θα μπορούσαν να αποδώσουν με σύνθεση ή όχι την νέα έννοια. Βέβαια συχνά τους βγάζουμε τη γλώσσα, όπως για παράδειγμα με τη λέξη "κομπιούτερ". Πρόλαβαν και την έβαλαν στα λεξικά με το που εμφανίστηκε και σήμερα, λίγα χρόνια μετά, αν πεις κομπιούτερ και όχι υπολογιστής (σα συντόμευση του ηλεκτρονικού υπολογιστή), θα σε περάσουν για μπαστουνόβλαχο. Και μάλλον θα είσαι. Σαν αυτόν που έβαλε στα λεξικά το λήμμα κομπιούτερ επειδή χρησιμοποιήθηκε για λίγα χρόνια...

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Το Φτυάρι