Ο ένας θέλει να γίνει ο σκύλος σου και ο άλλος o θεός σου...

Στην ιστορία της μουσικής, έχουν επιχειρηθεί χιλιάδες διασκευές, ειδικά τις τελευταίες, στείρες, δεκαετίες. Άλλες σκότωσαν το πρωτότυπο, άλλες το απογείωσαν, άλλες πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Τι ακριβώς συνέβη με τη διασκευή στο "I Wanna Be Your Dog" των Stooges τού Iggy Pop σε "I' m Gonna Be Your God" από τους αγαπημένους Slayer;

Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Για να σκοτώσεις κάτι, πρέπει να είναι ζωντανό. Για να το απογειώσεις πρέπει να μπορεί να απογειωθεί. Στο συγκεκριμένο "three chords song" δε συνέβη τίποτα.

Ένα τραγούδι καμένο μέσα στις δεκαετίες. Που βρίσκεται ανελλιπώς στο playlist όχι μόνο ροκ αλλά και mainstream ραδιοφωνικών σταθμών. Που όταν πρωταρχίσεις να ακούς μουσική, κάποιος θα βρεθεί να σου το προτείνει. Ένα τραγούδι που για να το ακούς σήμερα ευχάριστα, ή είσαι 12 ετών ή άκουγες μόνο σκυλάδικα μέχρι πριν 6-7 μήνες πριν ξαφνικά ανακαλύψεις τη ροκ ή κάτι τέτοιο. Μετά τους 6-7 μήνες αν το ακούς ακόμη και πας τουλάχιστον λύκειο, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Εκτός αυτού, το τραγουδάκι αρχίζει παράφωνα, έχει ένα επίτηδες παράφωνο σόλο, και περιέχει παραστίχους. "Τώρα θέλω να γίνω ο σκύλος σου"; Τι λε' ρε φίλε... Ξου!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μουσική ιστορία φορτώθηκε και τη διασκευή του. Κι επειδή μάλλον οι καλλιτέχνες συμφωνούσαν μαζί μου όσον αφορά στους στίχους, εκτός από τον ήχο, διασκεύασαν και τον παραστίχο κάνοντάς τον παραστιχάρα. "Τώρα ΘΑ γίνω ο θεός σου"; Αλήθεια τώρα; Και ο θρασομεταλλάς γουστάρει να το ακούει; Αν ναι, ας κάνει την αυτοκριτική του. Αν και μάλλον δεν το ακούει αν κρίνουμε από τις μόνο εκατονκάτι χιλιάδες προβολές μέσα στα 7 χρόνια που η σιχαμένη διασκευή του σιχαμένου τραγουδιού σουλατσάρει στο διαδίκτυο. Υπάρχει ελπίδα! Στην διασκευή που ακολουθεί, τόσο για όσα εκπροσωπεί αλλά και για όσα μπορούμε να χώσουμε στο πρωτότυπο απονέμεται επάξια το χρυσό φτυάρι.

Bonus Φτυαριά: Διασκευή από τους Sonic Youth. Το ασημένιο φτυάρι στα παιδιά. Τα οποία εκτίμησαν όσο κανείς άλλος την ιδέα ενός παράφωνου solo και την έφτασαν στα άκρα με σαξόφωνο και αυλό (ή κάτι τέτοιο τέσπα).Το χάλκινο φτυάρι θα πάει στην Joan Jett, αλλά βαριέμαι να ενσωματώσω κι άλλο βίντεο. Άσε που θα του δώσω και view...

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Το Φτυάρι